OCR Sport Története

Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő és legnagyobb hatású tömegsportja az akadályfutás, nemzetközi nevén OCR – „Obstacle Course Racing”.

gaborteam ocr akadály pálya budapest

Az akadályok a versenyek jellegétől függően lehetnek természetes és épített akadályok, és a versenyszervezők maguk is egyre jobban törekszenek az akadályok változatos kialakítására, tesztelve a versenyzők nem csak fizikai, de szellemi állóképességét is.

A versenyek általában sportstadionokban, erdős területeken, városokban és parkokban kerülnek megrendezésre.

Az akadályok a régi harci kiképzésben használt elemeket foglalják magukba. Jellemzően olyan gyakorlatok, ahol a versenyző a saját testsúlyát kell, hogy mozgassa: pl. magasabb akadályokra való felmászás, kötélmászás, vizes akadályok leküzdése, de ide sorolhatunk minden  természetes mozgást is.

gaborteam ocr akadály pálya budapest
gaborteam ocr akadály pálya budapest

1900 Olympics Obstacle Swim

A sportág alapjai a régmúltra nyúlnak vissza: már az ókori római és görög katonák kiképzéshez is természetes és épített akadálypályákat használtak, bár még közel sem olyan szervezett módon, mint napjainkban.

A XX. században a világháborúk során a különleges alakulatok az afrikai, természeti népektől látott és az ókori akadálypályák előképét használták fel. Az OCR 2. világháborút követően ezeknek a kiképzési rendszereknek az egyszerűsítésével jelent meg több európai országban, mint állóképességi és ügyességi sport.

A versenyeket a 70-es évek óta rendszeresen megrendezik, de népszerűségét a 2010-ben induló Spartan Race sorozatnak köszönheti az akadályfutó sport.

A sportág egyre növekvő népszerűségének megfelelően 2016-ban megalakult a Fédération Internationale de Sports d’Obstacles (FISO), a sportág nemzetközi szövetsége.

2018-tól a nemzetközi szövetség öt kontinensen (Afrikában, Amerikában, Ázsiában, Európában és Ausztráliában), több mint 75 országban képviselteti magát nemzeti tagszövetségei által.

A FISO 2017-ben kérte a GAISF (Nemzetközi Sportszövetségek Globális Szövetsége) tagságát, azzal a céllal, hogy elismerje a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

2017-ben Magyarországon is megalakult és csatlakozott a nemzetközi szövetséghez a Magyar Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség (HOCRA), amely működteti a nemzeti bajnokságokat, a kupafutamokat, részt vesz a sportág nemzetközi felépítésében.

gaborteam ocr akadály pálya budapest
Share This

Facebook megosztás

Oszd meg az oldalt, hogy a barátaid is láthassák! Köszönjük:)

Megosztás

Oszd meg az oldalt, hogy a barátaid is láthassák! Köszönjük:)